Ik weet niet wat ik zeggen moet... Existentiële en spirituele thema's bespreekbaar maken met het Ars Moriendi model
Voel je je als hulpverlener ook soms onwennig en onzeker op het domein van levens- en zinvragen?
Weet je niet altijd wat je kan zeggen aan de patiënt?
Moet je iets zeggen?
Mag je zelf vragen naar die thema’s of wacht je beter tot de patiënt er zelf over begint?
Uit onderzoek maar ook in onze eigen praktijk blijkt dat hulpverleners zich vaak onzeker voelen binnen deze pijler van zorg. Hulpverleners zien niet altijd in welke mate ze zelf een bijdrage kunnen leveren in het bespreekbaar maken van deze thema's, ze hebben het gevoel dat ze bij deze vragen 'het correcte antwoord' moeten geven of ze twijfelen over het feit of de patiënt er wel echt over wil praten. Ze willen de patiënt niet nog meer doen voelen dan er al gevoeld wordt. En wat met de tijd? Er is al zo weinig tijd, moet dit er dan nog bijgenomen worden?
Het ars moriendimodel van Carlo Leget is een bruikbare ondersteuning voor het voeren van deze intense gesprekken in de laatste fase van het leven.
In deze 3-daagse workshop rond het ars moriendimodel:
-
ontdek je hoe het model kan helpen in de gespreksvoering rond existentiële en spirituele thema’s
-
ervaar je de troeven van dit model, de mogelijke valkuilen en misverstanden
-
doorbreek je belemmeringen die je ervan weerhouden deze gesprekken te voeren.
-
wordt dit model grondig ingeoefend zodat jouw gesprekken rondom deze thema's vertrouwder voelen en meer diepgang kunnen krijgen.
In deze workshop leer je hoe je door middel van het ars moriendimodel op een kundige manier tegemoet kunt komen aan de existentiële en spirituele noden van patiënten en hun naasten. Je helpt ook de patiënt en zijn naasten om de stap te zetten naar het aangaan van dergelijke gesprekken zodat de laatste fase van het leven nog meer verdieping kan krijgen. Dit heeft voor zowel de patiënt, zijn naasten als voor jou als hulpverlener grote waarde.