Het drama van de begaafde hulpverlener
Voel je je aan het eind van een werkdag soms leeg, uitgeblust?
​
Moet je je soms oppeppen om bij bepaalde patiënten of familieleden aanwezig te zijn?
​
Ervaar je een somberheid die je niet kan verklaren?
​
​
Wellicht beschik je over een sterk empathisch vermogen maar gebeurt dit nu voor een stuk ten koste van jezelf. Empathie wordt gezien als een belangrijke kwaliteit in de hulpverlening.
Er wordt echter te weinig gewezen op de mogelijke gevaren van empathie. Het gaat dan om een vorm van empathie als een onbewust mechanisme, waarbij de ander automatisch afgetast wordt en de gevoelens van de ander (patiënten, familieleden, collega’s…) geïmporteerd worden.
Dit mechanisme brengt ons in de problemen als we dagelijks in intense emotionele velden vertoeven, zoals bijvoorbeeld in de palliatieve zorg. Het kan uiteindelijk lijden tot empathievermoeidheid, depressieve gevoelens en burn-out.
​
Empathisch aanwezig zijn bij de ander terwijl je in contact blijft met jezelf verhoogt je draagkracht aanzienlijk en vermindert het risico op psychische klachten.
​
Leer het verschil te ervaren tussen empathie als onbewuste (en dus mogelijks schadelijke) activiteit en een gezonde vorm van empathie waarbij je jezelf niet verliest in de ander.
​
Verlang je ernaar je krachtiger en energieker te voelen, te werken vanuit een innerlijke stroom en dit in contact met jezelf en met de ander?
Tijdens deze workshop zal je leren hoe je je draagkracht kan vergroten en aanwezig kunt zijn bij een ander door je af te stemmen op je diepere zelf. Welkom!
​
​
​
​